Dolle Pret in 't Cabaret

Auteur: Karel Eens, In regie van Walter Liekens

Seizoen 2008 - 2009

 

 

Ootello kiest met het stuk ‘Dolle Pret in ‘t Cabaret' van de Vlaamse schrijver Eens, voor het eerst sinds lang resoluut voor een echte klucht.
Nu de crisis in de lucht hangt en we er allemaal wat onrustig en onzeker bijlopen, wil Ootello haar therapeutische verantwoordelijkheid niet ontlopen en u vergasten op een heerlijke, ontspannende avond waarin u alle zorgen achter u kan laten en enkel uw lachspieren aan het werk worden gezet.

EEN WOORDJE VAN VOORZITTER KRIS LUYCKX
'Dolle pret'

‘Humor is verdriet op zijn kop gezet’, luidt een oud gezegde. Nu de wereldorde davert op haar grondvesten en onzekerheid zich zelfs meester maakt van de hoogste kringen, wil Ootello ook een tandje bijsteken en resoluut gaan voor de meest groteske vorm van humor: de dolle pret! Een klucht met de grote K als dé recht voor de raap remedie voor de radeloze  mens.

In veel van onze stukken gingen we voorzichtig op  zoek naar die altijd weer flinterdunne lijn tussen, zoals ze dat zo mooi in de volksmond zeggen ‘een lach en een traan’, meestal genuanceerd en gedoseerd zoals in onze najaarsproductie ‘Thuis’.

Niets daarvan echter vandaag!  U hoeft voor een keertje echt niet na te denken, te mijmeren of zelfs maar te filosoferen. Het drama dat zich voor uw ogen voltrekt is volstrekt onschuldig en beperkt zich  tot het schielijk overlijden van een, weliswaar, onvolprezen dekstier.

Ons enige motto van vanavond is dan ook eenvoudig  maar niet minder ‘to the point’:

Loopt het allemaal niet zoals het hoort,
is de wereldorde een beetje verstoord,
gun u zelf  eens een flink verzet,
en geef u over aan ‘Dolle Pret’ !

Voorzitter,
Kris Luyckx

VERHAAL
Het uitgangsgegeven van ‘Dolle Pret' is even dramatisch als hilarisch. Na het schielijk overlijden van hun dekstier Juul, dreigt een Kempens gezin haar inkomen te verliezen. Gezien de vrouw des huizes ook nog hoogzwanger is, is een economisch en sociaal drama niet veraf. Maar als de nood hoog is, zijn Kempenaars op hun best. Het gezin trekt naar Parijs(!) om zich een nieuwe dekstier aan te schaffen, eentje met minstens zoveel gezonde goesting en topzaad als de betreurde Juul ... U voelt het al, een echte klucht is in de maak.
Toch zou Ootello Ootello niet zijn, mocht u zich niet aan iets bijzonders kunnen verwachten: een klucht moet ook meer kunnen zijn dan een klucht!
Daarom engageerde het gezelschap voor de regie de Lierse regisseur Walter Liekens. Walter is een naam in de theaterwereld en zijn regies barsten van gevoel voor timing en humor en veel liefde voor het klassieke.

REGISSEUR
De regie van ‘Dolle Pret in ‘t Cabaret' is in handen van Walter Liekens.

Walter maakte ruim 25 jaar geleden zijn debuut in het theater en ontpopte zich over de jaren heen tot één van de betere acteurs in de regio. De Lierenaar speelde voor diverse gezelschappen maar vond sinds 2003 zijn vaste stek bij het Herentalse Theaterspek-takel. De laatste jaren tuimelde hij van de ene schitterende productie in de andere, vaak geholpen door zijn vriend en regisseur Herman Fabri .
In 2004 konden we ook bij Ootello even genieten van zijn acteertalent in de gastproductie ‘Reizen met mijn tante'.

De band met Ootello bleef echter en plannen voor een regie kwamen regelmatig ter sprake want Walter was zich ondertussen ook hierop gaan toeleggen. Hij volgde in Lier een opleiding voordracht en toneel aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans die hij afrondde met grootste onderscheiding. ‘Dolle Pret in ‘t Cabaret' is ondertussen al zijn zevende regie, waaronder een schitterend ‘Proces Xhenceval‘.

Walter was de voorbije jaren ook te zien in enkele televisiereeksen en reclamespots. In zijn weinige vrije tijd is hij bovendien in de Antwerpse regio een gewaardeerd radiomaker. Maar niets boven het theater, ook al kan hij een brokje poëzie wel smaken, zeker als het van de hand van Hugo Claus komt.

AUTEUR
Karel Eens is misschien Hugo Claus niet, maar de 53-jarige arbeider uit Tessenderlo schreef met ‘Dolle Pret in 't Cabaret' een doldwaze klucht die enig is in zijn soort. Wat ooit ook maar in een klucht aan bod kwam, krijgt u vandaag op uw bord. En lekker uitvergroot, zoals het hoort in een klucht!

Het stuk dat oorspronkelijk voor het eigen gezelschap werd geschreven, is overigens bezig aan een sterke opmars binnen Vlaanderen en wordt frequent geprogrammeerd. Het Gentse Theater Maskee bewerkte het stuk tot ‘Veel kluite in de kriebelmuite' en vertaalde het zelfs volledig in het Gents.

Andere stukken van Karel zijn: Katttensmart en katerstreken - Met de zegen van de Heer - Oorlog, soep en liefde - Het proces van Proske Vod.

CAST
REGIE: Walter Liekens
REGIEASSISTENTIE: Hilde Verachtert
PRODUCTIEASSISTENTIE: Fanny Wouters

ACTEURS:
Fons: Koen Kauwenberghs
Plien: Eveline Stevens
Richard: Rob Teuwen
Pater Pol: Filip Kennis
Madame Zaza: Erna Geerinckx
Monsieur Jérome: Jean Vankerkom
Jean Claude: Bram Vermeulen
Fleur: Jitse Vanlommel
Noenoe: Nisken Willekens - Caroline Fransen
Mimi: Elie Venmans
Pernilleke: Karin Verbruggen
Henri: Sam Delespaul
Jeanine: Caroline Fransen - Hildegard Geeraerts
Danseres: Elise Cools

ACHTER DE SCHERMEN
Licht en geluid: William Lodens - Tom Crollet - Joeri Hammel - Tim Bastiaens - Gert Huysmans
Decorbouw: Juul Wouters - Frans Maes - Louis Verstrepen - Door Hens - Staf Goots - Guido Vermeulen - Toon Hens - Swa Peeters - Bram Vermeulen
Decor- en zaalinrichting: Fanny Wouters - Jacqueline Van Baelen - Myriam De Scheemaecker - Martine Peeters - Renilde Liekens - Christa Vandenberk - Lynn Luyckx - Els Mooren - Hilde Verachtert
Kleding: Ingrid Verbruggen - Karin Verbruggen
Grime: Martine Peeters
Afficheontwerp: Fanny Wouters
Sponsoring: Lea Linten - Door Hens
Tapverantwoordelijke: Vicky Debondt
Culinair: Renilde Liekens
Programmaboekje: Fanny Wouters - Martine Peeters
Kaartenverkoop: Fanny Wouters
Webmaster: Juul Wouters
Steun en toeverlaat: Kris Luyckx