Verbouwingen bij Ootello

Voortbouwen op een naoorlogse droom
"Het is ieders verdomde burgerplicht om bij te dragen aan het cultureel erfgoed van zijn heimat", denkt Carolus Cools in de lente van 1948 en hij slaat de hand aan de ploeg en bouwt, na de kille en koude oorlogsdagen, een gloednieuwe zaal waar mensen weer kunnen keuvelen tussen pot en pint, waar met de kermis gedanst en gefeest kan worden, maar vooral waar weer gelachen en geweend wordt met een klucht, komedie of tragedie.

In juni 2010 koopt Ootello het zaaltje en bouwt zo, meer dan een halve eeuw later, voort op de fundamenten van een naoorlogse droom van verbondenheid en cultuur.
Al een week na de aankoop startte Ootello met een ambitieus verbouwingsproject om het oude zaaltje verder om te bouwen tot een moderne, eigentijdse maar niet minder gezellige theaterruimte. Samen met architect Timmy Dilliën werd een basisconcept uitgewerkt dat het comfort en de capaciteit van de zaal aanzienlijk moet verhogen. Zo komen er 150 zitplaatsen, waarvan 100 in de eerste helft van de zaal. Ook de dakbedekking en het plafond worden volledig vernieuwd. Daarnaast, zoals het hoort voor een theaterzaal, wordt ook veel aandacht gegeven aan veiligheid, techniek en akoestiek.

Voor het akoestisch concept tekende de Antwerpse ingenieurarchitect De Laere. Een combinatie van absorberende en reflecterende muur- en plafondpanelen moet tegelijkertijd zorgen voor een perfecte isolatie naar de buren toe en een helder inwendig geluidsdraagvlak. De nieuwe Molse onderneming RMP ontwerpt hierop aansluitend een volledig nieuwe set boxen zodat voortaan een geavanceerde ‘Dolby Surround'-geluidssturing mogelijk wordt. Tot slot wordt ook het elektriciteitsnet compleet vernieuwd en digitaal aangestuurd.
De ombouw van de zaal wordt, om kosten te besparen, voor het overgrote deel in eigen beheer uitgevoerd. Bijna dagelijks zijn er vrijwilligers in de weer om het onmogelijke waar te maken in een bewonderenswaardige strijd voor het behoud van een stukje cultureel erfgoed.

De totale investeringskost wordt geraamd op 100.000 euro. Om de financiering er van rond te krijgen, gaat Ootello een nieuwe renteloze lening over 10 jaar aan bij de gemeente. Het zal dus ook nog de volgende jaren hard werken blijven voor de theatervereniging. Gelukkig wordt ze hierbij gesteund door talrijke cultuurpartners en mecenassen en een trouw en dankbaar publiek ...